Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Welk (A)merk kranen is het beste voor je badkamer?

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    29 september 2024

    Bewerkt op: 29 september 2024 14:07

    In je zoektocht naar je droombadkamer kom je er al snel achter dat kranen een belangrijk onderdeel zijn. Maar zodra je begint te zoeken, zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn zó veel kranenmerken, zowel online als in showrooms, dat het lastig kan zijn om een goede keuze te maken. Bovendien brengen steeds meer aanbieders hun eigen merk kranen op de markt, waar je vaak extra goed op moet letten. Elk merk belooft de beste prijs-kwaliteitverhouding, maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo.

    Met meer dan 50 kranenfabrikanten die actief zijn in Nederland, is het niet gek dat je misschien overweldigd raakt. Hoe kies je nu het merk dat écht bij jouw wensen past? Om je hierbij te helpen, heb ik dit artikel geschreven. Wij hebben door de jaren heen met veel verschillende merken gewerkt en ook afscheid genomen van merken die niet voldeden aan onze standaarden. In dit artikel zet ik vijf topmerken op een rij, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor je badkamer.

    Welk (A)merk kranen is het beste voor je badkamer?

    Voorwoord

    In deze vergelijking van verschillende kranenmerken is het voor mij belangrijk om te benadrukken dat we dit op een objectieve, open en transparante manier benaderen. Dit overzicht is gebaseerd op de ervaringen die we de afgelopen jaren hebben opgedaan. We sturen je niet in de richting van een bepaald merk; de uiteindelijke keuze is aan jou. Het is goed om te vermelden dat niet alle +50 merken in Nederland fantastisch zijn of tot de beste behoren, en dat mag best gezegd worden.

    Gerenommeerde fabrikanten

    Het is ook belangrijk om te weten dat wij ervoor gekozen hebben om uitsluitend te werken met gerenommeerde kranenfabrikanten, bij voorkeur rechtstreeks van Nederlandse leveranciers. Wij importeren als Badkamerxxl geen eigen huismerken en werken alleen met gevestigde namen. De merken die je in dit artikel ziet, zijn dan ook bekende spelers op de Nederlandse markt.

    Onze lijst is niet heilig

    Natuurlijk zijn er ook andere merken die goed kunnen zijn, maar daar hebben we simpelweg minder ervaring mee. Dat maakt het voor ons lastig om elk merk mee te nemen. Daarom heb ik ervoor gekozen om vijf merken uit te lichten, wat ik meer dan voldoende vind voor een grondige vergelijking.

    Heb je al ervaring met een andere kranenfabrikant en daar ben je helemaal tevreden over? Dan is dat natuurlijk ook helemaal prima.

    Kijk uit voor huismerken

    Daarnaast zijn er veel huismerken of bedrijven die zelf kranen importeren en onder hun eigen naam verkopen. Hoewel we daar weinig directe ervaring mee hebben, wil ik wel waarschuwen dat je hiermee voorzichtig moet zijn. Als ik zie hoeveel werk, service en kwaliteitscontroles er nodig zijn bij de gevestigde merken, vraag ik me af of een winkel dat op hetzelfde niveau kan bieden.

    Kranenmerken die ik meeneem in de beoordeling

    Sinds 2012 hebben we bij Badkamerxxl gewerkt met een breed scala aan kranenmerken. In die tijd hebben we veel verschillende merken uitgeprobeerd, maar ook van een aantal afscheid moeten nemen. De redenen hiervoor verschilden: soms was de kwaliteit niet goed genoeg, andere keren liet de service te wensen over, of het merk sloot simpelweg niet aan bij onze visie en klantgerichte benadering. Uiteindelijk hebben we een selectie gemaakt van merken waar we volledig achter staan.

    Tegenwoordig is Hotbath één van de grootste merken in Nederland, terwijl Grohe misschien wel het meest bekend is van vroeger. Toch is de bekendheid van een merk niet altijd een garantie voor de beste keuze. Daarom zetten we hieronder de belangrijkste merken voor je op een rij.

    Van de merken die we bespreken, kunnen we ze allemaal in onze showroom laten zien en je daarbij persoonlijk adviseren. Behalve Grohe, dat merk hebben we niet in de showroom. Toch vind ik het belangrijk om voor de objectiviteit een bekend merk als Grohe mee te nemen in deze vergelijking. Het blijft namelijk een merk dat veel mensen kennen en overwegen bij het kiezen van een kraan.

    Per merk heb ik uitgebreide artikelen geschreven waar ik de diepte in ben gedoken en heb ik het merk beoordeeld op veel punten. Wil je meer weten over het specifieke fabrikant voor meer informatie? Lees dan onderstaande artikelen / reviews:

    Belangrijke criteria voor het kiezen van een kranenmerk

    In eerder genoemde bovenstaande artikelen ga ik dieper in op het merk dan dat ik dat in dit artikel doe. In dit artikel leg ik de kranenmerken naast elkaar op deze punten:

    • Over het bedrijf
    • Design & functionaliteit
    • Kwaliteit
    • Service
    • Prijssegment
    • Duurzaamheid

    Over het bedrijf

    Bij het kiezen van een kraanmerk is het goed om te weten welk bedrijf erachter zit. De achtergrond van een merk vertelt vaak veel over hun expertise en ervaring. In dit gedeelte geef ik een kort overzicht van de geschiedenis en filosofie van elk merk, zodat je een beter beeld krijgt van hun positie in de markt.

    Hotbath

    Hotbath B.V. is een Nederlands bedrijf met een internationaal team van specialisten die zich volledig richten op kranen en bijpassende accessoires. Door hun focus op kwaliteit en innovatie is Hotbath uitgegroeid tot één van de top drie kranenfabrikanten in Nederland.

    De productie van Hotbath vindt plaats in Italië, waar volgens hen de beste specialisten ter wereld te vinden zijn. De fabrikanten binnen het Hotbath-netwerk behoren tot de top op het gebied van fijnmetaalbewerking, verchromen, thermostaattechnologie, en de ontwikkeling van douchesystemen.

    Teade en ik hebben de fabrieken en productie van Hotbath met eigen ogen mogen zien en dat is fascinerend te noemen. Lees mijn blog over de fabrieksbezoek in Italië.


    IVY

    IVY is het kranenmerk van het Nederlandse bedrijf Sanibell, dat al sinds de jaren '70 actief is en gespecialiseerd is in badkamermeubelen. De oprichters van IVY hebben jarenlange ervaring bij een Italiaanse kranenfabrikant en wilden een merk ontwikkelen dat probleemloos functioneert en de nadruk legt op duurzaamheid, kwaliteit en innovatie.

    IVY combineert Nederlandse ontwerpkwaliteiten met internationale productkennis. Ze bieden een breed scala aan kleuren en stijlen, waardoor hun kranen passen bij diverse badkamerontwerpen en behoeften.

    Regn

    Regn is een Nederlands kranen- en accessoiremerk, ontwikkeld door IGM in Geldermalsen, het bedrijf achter franchiseformules zoals Baderie, Bad in Beeld, en Instalcenter. Badkamerxxl valt onder de Bad in Beeld-formule, en Regn wordt exclusief via deze kanalen verkocht. Met een magazijn en eigen servicedienst in Nederland, biedt Regn snelle beschikbaarheid en ondersteuning.

    Hoewel Regn een Scandinavische naam heeft (wat ‘regen’ betekent), is het een Nederlands merk. De inspiratie voor Regn komt uit de Scandinavische designstijl, bekend om zijn strakke en minimalistische vormgeving.

    Brauer

    Brauer is een Nederlands merk dat onderdeel is van Topa Bathroom Products, gevestigd in Tiel. Het bedrijf is gespecialiseerd in badkamermeubels en glaswerk, en heeft sinds 2016 ook kranen toegevoegd aan hun assortiment onder de naam Brauer.

    Brauer heeft het Duitse kranenmerk Brauer GMBH overgenomen, waarmee ze hun expertise in de kraanbranche hebben uitgebreid. Dit maakt Brauer een veelzijdig merk dat kwaliteit en vakmanschap biedt in zowel meubels als kranen.

    Grohe

    Grohe is een wereldwijd merk en van oorsprong een Duits bedrijf, opgericht in 1936 door Friedrich Grohe, en staat wereldwijd bekend om zijn kranen, douches en sanitairproducten. Het is een van de grootste fabrikanten ter wereld en was jarenlang het toonaangevende kranenmerk in Nederland.

    Hoewel Grohe vaak wordt verward met Hansgrohe, zijn het twee aparte bedrijven. Hansgrohe werd opgericht door de vader van Friedrich, Hans Grohe. Ondanks hun gedeelde geschiedenis, hebben de twee merken zich los van elkaar ontwikkeld en opereren ze nu als volledig onafhankelijke fabrikanten.

    Design & functionaliteit

    Design speelt een grote rol bij de keuze van kranen. Het moet niet alleen mooi passen in je badkamer, maar ook functioneel zijn in het dagelijks gebruik. Hier bespreek ik hoe de verschillende merken scoren op het gebied van esthetiek en gebruiksvriendelijkheid, en welke unieke ontwerpelementen ze te bieden hebben.

    Hotbath

    Hotbath staat voor mij synoniem met kwaliteit en design. Het Italiaanse vakmanschap, bekend om precisie, stijl en hoogwaardige afwerking, komt bij Hotbath duidelijk naar voren. Ambachtslieden maken de kranen met veel aandacht voor detail, toewijding en passie. Van alle merken die we bespreken, scoort Hotbath voor mij het hoogst.

    De combinatie van stijlvol design en duurzame kwaliteit maakt het een topmerk voor wie op zoek is naar iets bijzonders in de badkamer.

    IVY

    Het valt meteen op dat de ontwerpers veel ervaring hebben en zich laten inspireren door Italiaanse merken. Wat bijzonder is, is dat alle modellen door IVY zelf zijn getekend en ontworpen, en dat ze vervolgens naar de fabriek zijn gegaan voor de productie, in plaats van dat het ontwerp vanuit de fabriek kwam.

    IVY kranen combineren functionaliteit, innovatie en een minimalistisch design. De slanke, gebogen uitlopen van de wastafel- en fonteinkranen zijn zorgvuldig afgestemd op verschillende dieptes en hoogtes, waardoor ze passen bij de meeste wastafels en fonteinen. Een slimme innovatie is de plaatsing van de thermostaatpin aan de onderkant van de knop, wat kalkafzetting voorkomt. Daarnaast biedt de Pact-serie een unieke, rechthoekige hendel die zorgt voor een eigenzinnige en moderne uitstraling.

    Regn

    Regn is ontwikkeld door een team van monteurs, verkopers en designers met jarenlange ervaring in de sanitairbranche. Dit verklaart het eigentijdse ontwerp van hun kranen, zoals de gebogen uitlopen, slanke hendels en de perfecte verhoudingen tussen hoogte en diepte. Regn weet hiermee een breed publiek aan te spreken en biedt kranen die zowel stijlvol als functioneel zijn.

    Regn biedt een uitgebreide keuze aan kleuren: chroom, mat zwart, geborsteld nikkel PVD, geborsteld koper PVD, geborsteld goud PVD en gun metal zwart PVD. Terwijl chroom en mat zwart populaire keuzes zijn, valt de glanzende gun metal zwart PVD variant op, die meer weg heeft van zwart chroom. Ook de geborstelde koper en goud PVD-kleuren worden door klanten vaak als bijzonder mooi ervaren. Regn weet hiermee een goede balans te vinden tussen klassieke en unieke kleurvarianten.

    Brauer

    Wanneer ik naar het design van het merk Brauer kijk, kom ik tot de conclusie dat het er over het algemeen stijlvol en netjes uitziet. Er zijn hier en daar nog wel wat details die verbeterd kunnen worden, maar design is natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke smaak.

    Wat Brauer echt onderscheidt, zijn hun unieke kleuren. Ze geven hun koper- en RVS-tinten bijvoorbeeld een extra glans door deze na het PVD-proces in olie te behandelen, wat resulteert in een exclusieve uitstraling. Daarnaast biedt Brauer de mogelijkheid om één kleur door te trekken in meerdere elementen van de badkamer, zoals kranen, accessoires, doucheprofielen, meubelgrepen en spiegellijsten, wat bij weinig andere merken mogelijk is.

    Grohe

    Als het gaat om design, heb ik bij Grohe wel enkele kritische kanttekeningen. Grohe is een groot, internationaal bedrijf met een assortiment dat wereldwijd wordt gebruikt. Dit maakt het een allemansvriend, maar wanneer je kritisch kijkt naar het design, valt Grohe wel wat tegen in vergelijking met merken die zich meer richten op Italiaans of Scandinavisch design, zoals Hotbath, IVY, Brauer of Regn.

    Dit is begrijpelijk, aangezien Grohe geen specifiek assortiment voor de Nederlandse markt heeft. In Nederland ligt de lat qua design namelijk hoger dan in veel andere landen. Wij hebben simpelweg net wat meer oog voor detail en verfijning in onze badkamerontwerpen.

    Kwaliteit

    Kwaliteit is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een kraan. Een kraan moet lang meegaan, bestand zijn tegen slijtage en goed blijven functioneren. In dit gedeelte vertel ik meer over de gebruikte materialen en de betrouwbaarheid van de kranen van elk merk.

    Hotbath

    Hotbath kranen worden vervaardigd van volledig massief messing, wat zorgt voor een robuust en zwaar gevoel wanneer je de kraan vasthebt. Er worden geen kunststof onderdelen gebruikt, behalve de noodzakelijke componenten zoals o-ringen. Naast de messing uitvoeringen zijn de Archie en Archie Flag series gemaakt van hoogwaardig RVS 316, een roestvast staal dat bestand is tegen vocht, vuil en hoge temperaturen, en daardoor vrijwel onverwoestbaar. RVS 316 is ook erg hygiënisch en eenvoudig schoon te maken.

    De binnenwerken, of cartridges, zijn cruciale onderdelen van elke kraan en zorgen voor de juiste temperatuur en waterstroom. Hotbath maakt gebruik van hoogwaardige Europese binnenwerken van gerenommeerde merken zoals Fluhs en Vernet, en biedt maar liefst 10 jaar garantie op de Fluhs binnenwerken. Mocht er toch een probleem zijn, dan zijn de binnenwerken eenvoudig te vervangen, zowel bij opbouw- als inbouwkranen.

    Wat betreft de afwerking biedt Hotbath diverse kleurmogelijkheden, waaronder traditionele afwerkingen zoals chroom en geborsteld nikkel, maar ook unieke Living Colours, die op natuurlijke wijze patina vormen zonder oppervlaktebescherming. Voor een duurzame kleurafwerking biedt Hotbath PVD-kleuren, waarbij het PVD-proces drie cycli doorloopt voor een extra sterke coating. Op de PVD-finish geeft Hotbath 10 jaar garantie, hoewel deze kranen iets prijziger zijn in vergelijking met andere merken zoals IVY en Brauer.

    IVY

    De Bond en Pact series van IVY zijn volledig gemaakt van hoogwaardig messing, wat al decennialang de standaard is voor kranenproductie. Messing is ideaal voor drinkwater vanwege de balans tussen stevigheid en bewerkbaarheid, en het biedt een hoge duurzaamheid. Bovendien voldoet het aan de Europese richtlijnen voor veilig drinkwater. Aan de andere kant zijn de Concord en Tribe series vervaardigd uit massief RVS 316, dat bekendstaat om zijn slijtvastheid en lange levensduur. RVS is volledig recyclebaar, bestand tegen hoge temperaturen, en minder gevoelig voor vlekken en vingerafdrukken, waardoor het een zeer duurzaam en onderhoudsarm materiaal is.

    Wat betreft de techniek maakt IVY gebruik van hoogwaardige binnenwerken, ofwel cartridges, die ervoor zorgen dat de kraan optimaal functioneert. Deze binnenwerken zijn van gerenommeerde Europese fabrikanten zoals Flühs (Duitsland), Vernet (Frankrijk), Citec (Spanje), en Neoperl (Zwitserland), wat garant staat voor betrouwbare kwaliteit en prestaties.

    Op het gebied van kleurafwerkingen biedt IVY diverse opties, waaronder chroom, PVD-kleuren, en een unieke PED-coating voor zwarte kranen. De PVD-afwerking zorgt voor een zeer duurzame en slijtvaste kleurlaag, ideaal voor gekleurde kranen. Voor zwarte kranen biedt IVY de PED-coating, die dankzij het gebruik van elektriciteit een extra krasbestendige afwerking geeft. Dit maakt IVY’s zwarte kranen veel duurzamer dan traditionele lakafwerkingen, waardoor ze perfect zijn voor wie op zoek is naar een matzwarte kraan met maximale bescherming tegen krassen.

    Regn

    Alle kranen en accessoires van Regn zijn gemaakt van massief messing, wat zorgt voor een stevige en kwalitatieve uitstraling. Het gewicht van de kranen voelt prettig aan, wat de degelijkheid benadrukt. Het binnenwerk van de kraan, ook wel de "motor" genoemd, is een cruciaal onderdeel dat zorgt voor een correcte werking. Regn maakt gebruik van hoogwaardige Europese binnenwerken, inclusief speciale perlators die de duurzaamheid en prestaties verbeteren.

    Op het gebied van kleurafwerking biedt Regn zes verschillende kleuren, waaronder chroom en mat zwart, afgewerkt met een duurzame EP-laag (Electro Plating). Deze techniek zorgt voor een hoogwaardige afwerking, ideaal voor badkamers. Voor gekleurde kranen adviseert Regn een PVD-afwerking, een slijtvaste en duurzame kleurtechniek. De PVD-kwaliteit van Regn is hoog, wat blijkt uit het feit dat er zelden serviceproblemen optreden.

    Wil je meer weten over PVD-techniek en de voordelen ervan? Lees dan mijn blog over dit onderwerp!

    Brauer

    Alle kranen van Brauer zijn gemaakt van massief messing, en hun accessoires zijn vervaardigd uit massief RVS 304, wat betekent dat de basis van het materiaal van hoge kwaliteit is. Voor de binnenwerken maakt Brauer gebruik van topmerken zoals Kerox, Vernet en Neoperl, die behoren tot de beste van Europa, en mogelijk de wereld.

    Qua kleurafwerking biedt Brauer kranen in chroom, mat zwart en vier PVD-kleuren. Hoewel de kwaliteit over het algemeen goed is, zien we wel iets vaker servicemeldingen over de afwerking van mat zwarte kranen, wat overigens bij veel fabrikanten voorkomt. Daarnaast zijn er soms problemen met de PVD-coating of de olielaag, maar deze komen relatief weinig voor. Vergeleken met andere merken zoals Hotbath, ervaren we bij Brauer iets meer problemen met de kleurafwerking. Toch blijft Brauer achter hun product staan en lossen ze problemen op, mits het onderhoudsadvies wordt gevolgd.

    Grohe

    Op het gebied van kwaliteit maakt Grohe andere keuzes dan de kranenfabrikanten waarmee wij het meest samenwerken, waar bijna alles van massief messing is. Hoewel Grohe ook enkele onderdelen van massief messing gebruikt, bevatten veel van hun producten kunststof componenten. Dit resulteert in lichtere kranen, zoals je merkt bij merken als Hotbath. Grohe biedt echter wel een vijfjarige garantie, wat de betrouwbaarheid van hun producten ten goede komt. De binnenwerken van Grohe worden zelf ontwikkeld, maar zijn grotendeels van kunststof, waardoor de oorsprong soms moeilijk te traceren is.

    Wat betreft de kleurafwerking heeft Grohe niets te klagen. Voor hun Colors-producten gebruikt Grohe het betrouwbare Physical Vapor Deposition (PVD) proces, wat zorgt voor een breder scala aan kleuren en een extra duurzame afwerking. Deze innovatieve techniek maakt de afwerking drie keer harder en tien keer krasbestendiger dan standaard gegalvaniseerde afwerkingen. Hoewel Grohe niet alle onderdelen van massief messing gebruikt, blijft de kwaliteit van hun kleurafwerking uitstekend en dragen ze bij aan de lange levensduur en esthetiek van hun kranen.

    Service

    Goede service maakt het verschil, vooral als je een probleem hebt of een vraag over je aankoop. Hier bespreek ik hoe elk merk omgaat met klantenservice, garantie en ondersteuning, zodat je weet wat je kunt verwachten als je voor een bepaald merk kiest.

    Hotbath

    Hotbath blinkt uit op het gebied van service en onderdelen, en dat kunnen we uit eigen ervaring bevestigen. Als specialist in kranen merken we dat ze precies weten waar ze het over hebben, zowel in hun producten als in de gesprekken die we met hen voeren. Wij, en onze klanten, ervaren dat Hotbath snel en efficiënt handelt wanneer er iets misgaat, wat de service naar een hoog niveau tilt.

    Als er een probleem is binnen de garantieperiode, maakt Hotbath er geen punt van om dit op te lossen. Een ander groot voordeel is dat ze bijna altijd de benodigde onderdelen op voorraad hebben, zelfs na de garantieperiode. Onderdelen zoals een binnenwerk zijn snel te bestellen en tegen een schappelijke prijs, wat je bij sommige andere merken niet altijd ziet. Kleine problemen zijn meestal eenvoudig op te lossen met handleidingen of video’s, maar mocht het toch nodig zijn, dan heeft Hotbath ook eigen servicemonteurs beschikbaar om te helpen.

    IVY

    IVY scoort hoog op het gebied van service en onderdelen, mede dankzij de uitstekende ondersteuning van moederbedrijf Sanibell. Uit onze ervaring, en die van onze klanten, blijkt dat Sanibell een van de beste service biedt van alle fabrikanten waarmee we samenwerken. Dit komt niet alleen door hun behulpzame medewerkers, maar ook door hun bereidheid om altijd mee te denken in oplossingen.

    De meeste problemen of vervangingen kunnen eenvoudig worden opgelost met behulp van handleidingen of instructievideo's. Mocht het probleem groter zijn, dan heeft Sanibell eigen servicemonteurs om het snel en professioneel te verhelpen.

    Regn

    Voor dit hoofdstuk heb ik eerst mijn collega's van de service geraadpleegd om te horen hoe zij de service van Regn ervaren. Zij waren unaniem positief: er zijn weinig problemen en wanneer er iets is, zijn er korte en directe lijnen met Frans en Vincent van Regn, waardoor alles snel wordt opgelost.

    Ook op het gebied van onderdelen heeft Regn stappen gezet. Belangrijke onderdelen zoals binnenwerken, perlators en verlengsetjes (voor als een inbouwkraan te diep is gemonteerd) zijn altijd uit voorraad leverbaar, wat snelle service mogelijk maakt. Voor schoonmaak- en onderhoudsadvies kun je terecht op de website van Regn.

    Brauer

    De service en opvolging bij Brauer zijn over het algemeen goed. Wel merken we dat Brauer, vooral bij problemen met de kleurafwerking van een kraan, streng vasthoudt aan hun eigen schoonmaak- en onderhoudsrichtlijnen.

    Een voorbeeld hiervan is het gebruik van microvezeldoekjes bij het schoonmaken van kranen. Als klanten hun kranen met een microvezeldoek schoonmaken, vervalt de garantie. Dit geldt overigens niet alleen voor Brauer, maar bij geen enkele fabrikant wordt dit aanbevolen.

    Grohe

    Hoewel Grohe een wereldwijd bekend merk is met een sterke reputatie in de sanitairwereld, hebben we gemerkt dat de service niet altijd soepel verloopt. Omdat Grohe een groot internationaal bedrijf is, kan de service soms traag en omslachtig aanvoelen, vooral bij het bestellen van onderdelen. Als iets speciaal besteld moet worden, kunnen levertijden aanzienlijk oplopen, soms zelfs tot maanden.

    De communicatie verloopt vaak via tussenhandelaren, wat de snelheid en efficiëntie van het oplossen van problemen belemmert. Dit is een van de redenen waarom we de voorkeur geven aan fabrikanten waarbij we rechtstreeks kunnen schakelen. Door kortere lijnen met de fabrikant verloopt de service veel sneller en kunnen levertijden aanzienlijk verkort worden, wat een betere ervaring voor de klant oplevert.


    Prijzen

    De prijs is vaak doorslaggevend, maar moet altijd in verhouding staan tot wat je krijgt. In deze sectie vergelijk ik de prijsklassen van de verschillende merken en geef ik inzicht in of de kwaliteit en functies van de producten in lijn liggen met hun prijskaartje.

    Hotbath

    Hotbath bevindt zich in het midden- tot middenhoge prijssegment, wat passend is bij de hoge kwaliteit en Europese productie. Hoewel Hotbath duurder is dan merken als IVY, Brauer en Regn, blijft het aanzienlijk betaalbaarder dan andere exclusieve Italiaanse merken zoals Dornbracht en Gessi.

    IVY

    IVY is qua prijs gepositioneerd in het middensegment. In vergelijking met andere merken waar we mee werken, ligt de prijs van IVY gemiddeld iets hoger dan die van Brauer, vergelijkbaar met Regn, en lager dan die van Hotbath. Hierdoor biedt IVY een goede balans tussen betaalbaarheid en kwaliteit binnen dit segment.

    Regn

    Regn positioneert zich qua prijs in het middensegment. In vergelijking met andere merken waarmee wij werken, ligt Regn iets hoger in prijs dan Brauer, is het vergelijkbaar met IVY, en is het doorgaans goedkoper dan Hotbath.

    Hiermee biedt Regn een goede balans tussen prijs en kwaliteit voor wie op zoek is naar betaalbare, stijlvolle kranen.

    Brauer

    De prijzen van Brauer zijn zeer competitief en richten zich op het middensegment, soms zelfs iets daaronder. Vergeleken met andere merken biedt Brauer een gunstigere prijs.

    Grohe

    Als we naar de adviesprijzen van Grohe kijken, positioneert het merk zich in het midden- tot hoge segment. Toch is de populariteit van Grohe de laatste jaren afgenomen, vooral door de prijsdruk. In het buitenland, met name net over de grens, worden Grohe-producten aangeboden tegen prijzen die wel 60% lager liggen dan de Nederlandse adviesprijs. Dit prijsverschil maakt het voor Nederlandse bedrijven lastig om Grohe met een gezonde marge te verkopen.

    Voor ons is het hierdoor commercieel niet aantrekkelijk om Grohe aan te bieden, omdat we niet de service en aandacht kunnen bieden die we onze klanten beloven.

    Duurzaamheid

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij het kiezen van producten voor je huis. Hoe milieuvriendelijk zijn de kranen en het productieproces van elk merk? In dit deel kijk ik naar hoe de merken omgaan met duurzaamheid, zowel in hun productie als in het waterverbruik van hun kranen.

    Hotbath

    Hotbath zorgt ervoor dat hun kranen zo duurzaam mogelijk in gebruik zijn. Wastafelkranen zijn standaard voorzien van Coldstart om onnodig warm water te besparen, en de meeste mengkranen en hoofddouches gebruiken een minimale hoeveelheid water zonder in te leveren op comfort.

    Ook in productie en transport staat duurzaamheid centraal. Restmateriaal van messing wordt volledig hergebruikt om nieuw messing te maken, en alle leveringen vanuit Italië naar het magazijn in Alblasserdam vinden plaats per trein, een milieuvriendelijker alternatief voor grote vrachtschepen.

    IVY

    IVY-kranen zijn ontworpen met duurzaamheid in gebruik als prioriteit. Zo zijn alle wastafelkranen standaard uitgerust met Coldstart, waardoor onnodig warm waterverbruik wordt voorkomen. Daarnaast zijn de meeste mengkranen en hoofddouches ingesteld op een minimale waterhoeveelheid, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort.

    Op het gebied van productie en transport is er minder inzicht in de exacte processen, aangezien de productie plaatsvindt in China. De kranen worden vervolgens per zeecontainer naar Europa vervoerd, wat een minder duurzame transportmethode is.

    Regn

    De kranen van Regn zijn ontworpen met duurzaamheid in gebruik in gedachten. Zo zijn alle wastafelkranen voorzien van Coldstart, wat voorkomt dat onnodig warm water wordt gebruikt. Daarnaast zijn de meeste mengkranen en hoofddouches zo ingesteld dat ze een minimale hoeveelheid water verbruiken, zonder in te leveren op comfort.

    Wat betreft de productie en transport hebben we geen volledig inzicht in de processen, behalve dat de productie plaatsvindt in China. De producten worden per zeecontainer naar Europa verscheept, wat minder duurzaam kan worden beschouwd vanwege de transportafstand.

    Brauer

    Brauer wastafelkranen zijn standaard uitgerust met Coldstart-technologie, waardoor je geen onnodig warm water verbruikt. Daarnaast zijn de meeste mengkranen en hoofddouches ontworpen om het waterverbruik te minimaliseren, zonder in te leveren op comfort.

    Wat betreft duurzaamheid in productie en transport hebben we helaas geen inzicht gekregen in waar of hoe de producten worden vervaardigd, waardoor we daarover geen specifieke informatie kunnen geven.

    Grohe

    Grote merken zoals Grohe scoren goed op het gebied van duurzaamheid en zetten zich in voor het ontwikkelen van technologieën die water en energie besparen. Grohe heeft bijvoorbeeld waterbesparende technologieën in hun kranen verwerkt zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Hoewel veel fabrikanten dit tegenwoordig stamdaard doen, zou Grohe volgens ons nog verder kunnen gaan door bijvoorbeeld standaard Coolstart in al hun wastafelmengkranen te integreren, wat in Nederland een must is.

    Daarnaast produceert Grohe sinds 2022 volledig CO2-neutraal, door het gebruik van groene energie en het compenseren van onvermijdelijke emissies. Ze hebben ook Cradle to Cradle-certificering voor producten, wat betekent dat materialen volledig hergebruikt kunnen worden zonder afval te genereren. Met hun ‘Less Plastic Initiative’ streeft Grohe ernaar om tegen 2025 volledig plasticvrij te zijn in hun verpakkingen, wat aantoont dat ze duurzaamheid serieus nemen in zowel productontwikkeling als productie.

    Conclusie

    Na een grondige vergelijking van de merken op design, kwaliteit, service en duurzaamheid, is het duidelijk dat Hotbath op de meeste vlakken als beste naar voren komt. Met een sterke focus op design, hoogwaardige materialen en uitstekende service scoort Hotbath het hoogst in deze vergelijking. Maar aan Hotbath zit daardoor ook het hoogste prijskaartje. IVY doet hier niet veel voor onder, met eveneens uitstekende kwaliteit en service, maar biedt net wat scherpere prijzen.

    Brauer blinkt vooral uit door het bieden van het "conceptmatige" en de mogelijkheid om één stijl door te trekken in de hele badkamer. Daarbij komt het merk ook prijstechnisch gunstig uit. Regn is een solide keuze, met een goede balans tussen design en functionaliteit, en scoort op veel vlakken ruim voldoende.

    Hoewel Grohe wereldwijd een van de meest bekende merken is, valt het in deze vergelijking wat tegen op design en service. Waar Grohe echter in uitblinkt, is duurzaamheid. Hun focus op milieuvriendelijke productiemethoden en innovatieve technologieën op het gebied van waterbesparing zijn indrukwekkend en maken het merk een goede keuze voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.

    Wat vind jij het belangrijkste van een kraan of merk? Daar gaat het natuurlijk om. Het gaat niet om wat ik vind, maar welke onderdelen jij het belangrijkst vindt.

    Laat je adviseren

    Hoewel ik het groot aantal merken wat verkrijgbaar is in Nederland heb teruggebracht tot slechts 5 merken, is er nog steeds wel een keuze te maken. Ben je benieuwd welke merk kraan het beste past bij jouw badkamer? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom. We laten je graag de verschillende merken zien en helpen je met persoonlijk advies, afgestemd op jouw wensen en behoeften. Wil je eerst meer lezen over de verschillende kranen? Bekijk dan ook onze uitgebreide productreview artikelen in ons kenniscentrum. Zo kun je op je gemak de beste keuze maken voor jouw ideale badkamer!

    Lees ook onderstaande artikelen / reviews voor meer informatie:


    Productenvergelijker 0
    Openen