Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Is Grohe een kwalitatief goed merk? Onze review & ervaringen

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    19 september 2024

    Bewerkt op: 20 september 2024 11:59

    Ben je op zoek naar nieuwe kranen voor je badkamer? Dan heb je waarschijnlijk al van het merk Grohe gehoord. Vraag je je af of het een kwalitatief goed merk is? Wij werken sinds 2012 met Grohe. Ik zal op een transparante en eerlijke manier het merk beoordelen. Is de bekende naam van het merk nog steeds terecht? In dit artikel zal ik je zowel de voordelen als de nadelen die wij ervaren benoemen.

    Is Grohe een kwalitatief goed merk? Onze review & ervaringen

    Net zoals ik bij andere kranenmerken heb gedaan, ga ik het merk Grohe kritisch bekijken. Ik beoordeel een merk op meerdere aspecten. Voor mij gaat het om een mix van factoren. Ik beoordeel Grohe op de onderstaande onderwerpen:

    • Over Grohe: wie zitten er achter het merk?
    • Breedte van assortiment: welke kanten kun je op met Grohe?
    • Design: hoe ziet het merk er over het algemeen uit, en hoe zit het met de details?
    • Kwaliteit: hoe zit het met de binnenwerken, kleurafwerking e.d.?
    • Productie: Hoe en waar vindt de productie van Grohe plaats?
    • Prijzen: In welk prijssegment zit Grohe?
    • Garantie: wat zijn de garanties?
    • Service & onderdelen: Hoe gaat Grohe om met problemen en onderdelen?
    • Duurzaamheid: hoe draagt Grohe zijn steentje bij aan het milieu?
    • Nadelen van Grohe

    In het kort over Grohe

    Grohe is van oorsprong een Duits bedrijf, opgericht in 1936 door Friedrich Grohe. Het merk staat bekend om de kranen, douches en sanitairproducten en is een van de bekendste en grootste fabrikanten ter wereld. Ook in Nederland was Grohe jarenlang hét kranenmerk nummer één.

    Grohe wordt vaak verward met Hansgrohe, maar dat is een ander bedrijf. Hansgrohe is opgericht door de vader van Friedrich, Hans Grohe. Beide merken komen uit dezelfde familie, maar het zijn inmiddels twee totaal verschillende fabrikanten die in de basis niets meer met elkaar te maken hebben.

    Breedte van het assortiment

    Grohe biedt een breed assortiment sanitairproducten voor verschillende stijlen en budgetten. Het merk staat vooral bekend om zijn uitgebreide selectie kranen, die beschikbaar zijn in allerlei afwerkingen en kleuren, zowel voor opbouw als inbouwtoepassingen. Of je nu een klassieke chroomkraan zoekt of een moderne kraan in matzwart of geborsteld goud, Grohe biedt veel variatie.

    Naast kranen heeft Grohe ook een reeks aan keramische producten, zoals wastafels en toiletten, die perfect aansluiten bij hun kranen. Ook bijpassende bedieningsplaten voor toiletten maken deel uit van het assortiment, waardoor je een compleet en stijlvol geheel kunt creëren in de badkamer.Assortiment DIY en Grohe SPA

    Binnen Grohe hebben ze tekst: "Do it for me of do it yourself". Dit houdt in dat ze een professioneel assortiment hebben voor de vakhandel en een DIY-assortiment voor o.a. de bouwmarkt.

    Wat ik een groot nadeel vind van Grohe kranen is dat ze te veel series in hun assortiment hebben. Ze hebben ook series die ze aan de bouwmarkten zoals Karwei of Hornbach leveren. Maar er zijn ook gangbare series zoals de Essence die speciaalzaken, zoals wij, verkopen, maar de bouwmarkt ook. Dan zou je denken dat dat dezelfde artikelen zijn, maar we hebben al meermaals van installateurs gehoord dat ze bij de bouwmarkt toch andere kwaliteit krijgen dan dat ze bijvoorbeeld van ons ontvangen. Terwijl het hetzelfde product is, dat is toch bizar?

    Banner van de Grohe website die aangeeft dat ze meerdere segmenten hebben

    Banner van de Grohe website die aangeeft dat ze meerdere segmenten hebben

    Design

    Ook op gebied van design heb ik bij Grohe wel kritische puntjes. Grohe is natuurlijk een internationaal bedrijf met een internationaal assortiment wat wereldwijd ingezet wordt. In die zin is het een allemansvriend. Toch als je qua design kritisch naar Grohe gaat kijken dan leggen ze het wel af tegen andere fabrikanten met meer Italiaans of Scandinavisch design zoals Hotbath of IVY, Brauer of Regn.

    En dat is ook wel logisch: Grohe heeft geen apart assortiment voor de Nederlandse markt. En de Nederlandse markt is inmiddels verder doorontwikkeld dan andere landen. Wij hebben net wat meer oog voor detail en design.

    Kwaliteit van Grohe

    Als we het hebben over kwaliteit van een kraan dan benoem ik deze drie onderdelen die belangrijk zijn voor kwaliteit:

    • Van welk materiaal zijn de kranen gemaakt?
    • Hoe zit het met de binnenwerken?
    • Kleurafwerking: hoe sterk is de toplaag en hoe lang blijft het mooi?

    Materiaal

    Op gebied van kwaliteit zien we dat er bij Grohe andere keuzes gemaakt. Met de kranenfabrikanten waar wij het meest mee werken is nagenoeg alles van massief messing, maar dat is bij Grohe niet altijd geval. Niet dat het daarom automatisch slecht is, want Grohe bied je gewoon de vijf jaar garantie.

    Ja, er zijn onderdelen die van massief messing zijn. Maar dit is qua gewicht anders dan dat je een kraan van bijvoorbeeld Hotbath in je hand hebt. Dat verschil voel je qua gewicht. Daarnaast bevatten veel producten kunststof onderdelen. Dat kan ik jou het beste laten zien door een aantal afbeeldingen te laten zien van Grohe artikelen. Dat laat ik zien aan de hand van twee voorbeelden, zodat je zelf de onderdelen kan bekijken en beoordelen.

    Voorbeeld 1: Grohtherm Smartcontrol inbouwthermostaat

    Unboxing van een complete Smartcontrol set

    Unboxing van een Smartcontrol inbouwkraan

    Rechter afbouwdeel is van (licht) messing materiaal. De knoppen links zijn allemaal plastic

    Rechter afbouwdeel is van messing materiaal. De knoppen links zijn kunststof

    Inbouwdeel

    Inbouwdeel

    Veel plastic onderdelen

    Andere kunststof onderdelen

    Voorbeeld 2: opbouw Smartcontrol thermostaat

    Het opvallende aan deze kraan is dat hij best wel groot is, maar in verhouding met andere opbouwthermostaten lichter qua gewicht is. Dat is te verklaren. Als je de kraan van dichtbij bekijkt is alleen de bovenplaat van messing materiaal, de rest is kunststof verchroomd. Dat kun je zien aan de rechter afbeelding. Ook het binnengedeelte is van kunststof.

    Opbouw Smartcontrol thermostaat

    Opbouw Smartcontrol thermostaat

    Zoals je ziet zijn grote delen plastic verchroomd

    Grote delen zijn kunststof verchroomd

    Binnenwerken

    Grohe ontwikkelt zijn binnenwerken zelf, waardoor de oorsprong moeilijk te achterhalen is. Wel zijn de meeste binnenwerken grotendeels gemaakt van kunststof.

    Voorbeeld van een Grohe binnenwerk (plastic)

    Voorbeeld van een Grohe binnenwerk (kunststof)

    Voorbeeld van een Grohe binnenwerk (plastic)

    Voorbeeld van een Grohe binnenwerk (kunststof)

    Grohe inbouwdeel

    Grohe inbouwdeel

    Grohe inbouwdeel

    Grohe inbouwdeel

    Kleurafwerking

    Op gebied van kleurafwerking heb ik niks te klagen. Hier hebben we ook nagenoeg geen service op. Om te zorgen voor de beste kwaliteit en een hoogwaardige afwerking, maakt GROHE voor de Colors-producten gebruik van het betrouwbare Physical Vapor Deposition (PVD) proces. Dankzij deze innovatieve techniek is er niet alleen een bredere keuze aan kleuren, maar is de afwerking ook extra duurzaam. Het PVD-proces zorgt ervoor dat de producten drie keer harder en tien keer krasbestendiger zijn dan bij een standaard gegalvaniseerde afwerking. De kwaliteit hiervan is gewoon goed voor elkaar


    Productie

    Ondanks dat Grohe een Duits bedrijf is wordt zeker niet alles meer in Duitsland geproduceerd. De producten van Grohe worden wereldwijd geproduceerd, met fabrieken in onder andere Duitsland, Portugal en Thailand.

    Sfeerimpressie van de productie

    Prijzen

    Op gebied van prijzen is een vreemd verhaal bij Grohe. Als we kijken naar de adviesprijzen van Grohe, bevindt het merk zich qua prijs in het midden- tot hoge segment van de markt.

    Toch is er de afgelopen jaren een afname in populariteit van Grohe merkbaar. De prijsdruk speelt hierin een belangrijke rol.

    Dat zit zo; in het buitenland, vooral net over de grens, zijn er aanbieders die Grohe producten tegen prijzen aanbieden die wel 60% lager liggen dan de Nederlandse adviesprijs. Dit prijsverschil maakt het voor Nederlandse bedrijven daarmee onmogelijk om Grohe met een gezonde marge te verkopen.

    Deze prijsdiscrepantie zorgt er ook bij ons voor dat het eigenlijk commercieel niet meer aantrekkelijk voor ons is om Grohe aan te bieden. Wij staan voor goede persoonlijke service en aandacht en dat kunnen wij op deze manier niet bieden aan onze klanten. Dat is ook mede te reden dat we geen Grohe in de showroom laten zien en dat we uitsluitend kiezen voor rechtstreekse partijen waar we betere service en kwaliteit van het product ervaren.

    Garantie

    Grohe biedt een standaard 5 jaar garantie op hun producten. Dit betekent dat klanten gedurende vijf jaar na aankoop recht hebben op kosteloze reparaties of vervanging van onderdelen als er sprake is van fabricagefouten of defecten.

    Service & onderdelen

    Hoewel Grohe een wereldwijd merk is met een sterke reputatie in de sanitairwereld, merken wij dat de service niet altijd soepel verloopt. Omdat Grohe een groot, internationaal bedrijf is, voelt het soms als log orgaan aan. Vooral wanneer het gaat om het leveren van service en onderdelen. Op gebied van service hebben we daarom ook niet altijd goede ervaringen met Grohe.

    De service gaat via een tussenhandel, wat de communicatie en snelheid vaak vertraagt. Dit zorgt ervoor dat het oplossen van problemen of het bestellen van onderdelen soms onnodig omslachtig wordt. Onderdelen die op voorraad zijn, kunnen meestal snel geleverd worden. Maar wanneer iets speciaal besteld moet worden, kan de levertijd aanzienlijk oplopen. In sommige gevallen kan het zelfs maanden duren voordat de benodigde onderdelen beschikbaar zijn.

    Wat betreft de levertijd van Grohe-producten kan dit ook een uitdaging vormen. Als een product niet direct op voorraad is bij de groothandel, kan de wachttijd flink oplopen. Er zijn gevallen waarin klanten zelfs tot een jaar moesten wachten op hun bestelde producten.

    Daarom geven wij de voorkeur aan rechtstreekse kranenfabrikanten. Doordat je direct met de fabrikant kunt schakelen, zijn de lijnen veel korter en verloopt de service sneller en efficiënter. Dit zorgt ervoor dat problemen sneller worden opgelost en de levertijden aanzienlijk korter zijn.

    Duurzaamheid

    Op het gebied van duurzaamheid scoren grote merken zoals Grohe vaak goed. Grohe zet zich sterk in voor duurzaamheid en richt zich op het ontwikkelen van technologieën en producten die zowel water als energie besparen. Hier zijn enkele belangrijke initiatieven van Grohe op het gebied van duurzaamheid:

    Waterbesparende technologieën

    Grohe heeft een aantal technologieën in hun kranen verwerkt die waterverbruik vermindert zonder in te leveren op prestaties.

    Op dit punt is Grohe niet uniek, dit hebben vrijwel alle fabrikanten. Toch zijn ook punten ter verbetering, zo vind ik het gek dat niet alle wastafelmengkranen standaard met Coolstart zijn. Dit is zeker in Nederland toch echt wel de standaard en in mijn ogen een must.

    Meer over duurzaamheid vind je op de website van Grohe.

    Niet alle kranen zijn standaard voorzien van Coolstart

    Niet alle kranen zijn standaard voorzien van Coolstart

    CO2-neutrale productie

    Alle fabrieken zijn sinds 2022 CO2-neutraal, mede door het gebruik van groene energie en het compenseren van onvermijdelijke emissies.

    Hergebruik van materialen

    Grohe is een van de eerste bedrijven in de sanitairindustrie die producten aanbiedt met een Cradle to Cradle-certificering. Dit betekent dat hun producten zodanig ontworpen zijn dat de materialen volledig hergebruikt kunnen worden, zonder dat er afval ontstaat.

    Plasticvrij: Less Plastic Initiative

    Grohe heeft als doel om het gebruik van plastic in hun productie en verpakkingen aanzienlijk te verminderen. Tegen 2025 willen ze volledig plasticvrij zijn in hun productverpakkingen.

    Met deze initiatieven toont Grohe dat ze duurzaamheid serieus nemen, zowel in hun productontwikkeling als productie.

    Nadelen van Grohe

    Het serviceniveau vinden wij ondergemiddeld en dat gaat niet helemaal samen met hoe wij vinden dat we met klanten om moeten gaan. Dit misschien ook wel omdat Grohe nog via de groothandel verkocht wordt. Al met al is dat de reden dat we liever werken met rechtstreekse kranenfabrikanten zoals Hotbath en IVY.

    Het uitgebreide assortiment van Grohe kan verwarrend zijn. Sommige producten die via bouwmarkten worden verkocht lijken op producten die speciaalzaken aanbieden, maar er zijn aanwijzingen dat de kwaliteit verschilt, zelfs als de modellen hetzelfde lijken. Dit zorgt voor verwarring bij klanten en professionals.

    Grohe produceert niet meer uitsluitend in Duitsland, maar ook in landen zoals Portugal en Thailand. Voor klanten die waarde hechten aan 'Made in Germany', kan dit als een nadeel worden gezien.

    Hoewel Grohe een groot internationaal merk is, mist het op het gebied van design een onderscheidend vermogen ten opzichte van concurrenten zoals Hotbath of IVY, die op dat vlak meer innovatieve of unieke ontwerpen bieden.

    De grote prijsdiscrepantie tussen Grohe-producten in Nederland en in het buitenland, vooral net over de grens, maakt het moeilijk voor Nederlandse bedrijven om Grohe rendabel te verkopen. Dit heeft geleid tot een afname in populariteit en beschikbaarheid van Grohe in Nederlandse showrooms. En heel eerlijk, dit is ook mede de reden dat wij geen Grohe in de showroom meer laten zien.

    Conclusie: wel of geen Grohe?

    Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt in dit artikel, zijn we op sommige onderdelen kritisch. Wij vinden dat er betere merken zijn dan Grohe. Merken met een mooier assortiment, die kwalitatief gelijkwaardig of beter zijn, veel betere service en kortere lijntjes. Toch zijn er nog wel mensen die gehecht zijn aan Grohe en per se Grohe willen hebben. Dat is natuurlijk prima. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren.

    Vragen of opmerkingen?

    Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Ook kunnen we in onze showroom jou veel meer vertellen over de verschillende kranenmerken, maar kunnen we je geen Grohe laten zien.

    Naast Grohe heb ik ook een aantal andere artikelen geschreven. Ik denk dat je die ook wel interessant vindt om te lezen:

    Productenvergelijker 0
    Openen