Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, morgen in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Vloertegels op de wand en wandtegels op de vloer: wat zijn de mogelijkheden?

    Niels

    Geschreven door:  Niels Wiersma

    30 augustus 2024

    Bewerkt op: 30 augustus 2024 15:04

    Bij je zoektocht naar nieuwe tegels, zal je snel zien dat er allemaal verschillende soorten tegels zijn. Dus ook vloer- en wandtegels. Maar waar zit het verschil tussen die twee. Kan ik een vloertegel ook gebruiken als wandtegel en andersom? Voor die vragen heb ik een antwoord voor je, 

    Vloertegels op de wand en wandtegels op de vloer: wat zijn de mogelijkheden?

    Vloertegels kun je ook gebruiken als wandtegel. Let hierbij wel op een paar dingen. Allereerst moet de muur sterk genoeg zijn. Hierop moet je uiteraard ook letten bij wandtegels. Daarnaast dien je altijd poederlijm te gebruiken bij vloertegels. Deze tegels zijn minder ademend dan wandtegels en daarom niet geschikt voor pastalijm. Pastalijm zal hierdoor niet goed drogen. Dan de wandtegels. Wandtegels kun je dan weer niet toepassen op de vloer. Deze kunnen de druk niet aan en zullen hierom breken. Wil je weten waarom dat niet kan, lees dan vooral verder.

    Wat is het verschil tussen een vloer- en wandtegel?

    In het productieproces van een tegel verschillen ze niet veel van elkaar. Ze doorlopen allebei veel dezelfde stappen, zoals bakken, snijden, polijsten en het aanbrengen van een kleur/patroon. Het grote verschil zit in de grondstoffen en het bakken. Wandtegels zijn zachter en poreuzer dan vloertegels die weer heel hard zijn.

    Ze gebruiken dus andere 'ingrediënten' en daarnaast is de oventijd verschillend. Over het algemeen gaan wandtegels minder lang de oven in. Hierdoor zijn ze minder sterk. Omdat ze niet zo sterk zijn, kan je er dus niet overheen lopen. Vloertegels worden langer en 'harder' gebakken en krijgen hier hun sterkte uit. Daarom kun je daar wel over heen lopen.

    Een deel van een ruim 180 meter lange oven

    Zijn wandtegels goedkoper dan vloertegels?

    In een andere blog over de prijsverschillen van tegels, legde ik uit dat de oventijd voor een groot deel de prijs van een tegel bepaalt. Hoe langer in de oven, hoe duurder de tegels zijn. Aangezien vloertegels langer in de oven moeten om hun sterkte te krijgen, zou je denken dat deze tegels ook prijziger zijn. Dit is echter niet het geval.

    Wandtegels zijn niet per definitie goedkoper dan vloertegels. Dit komt omdat het produceren van tegels uit zoveel verschillende fases bestaat. Ja, de tegel is minder lang gebakken en verbruikt dus minder gas en energie, maar diezelfde tegel heeft misschien wel weer gebruik gemaakt van andere productieprocessen waardoor de prijs weer omhoog gaat.

    Waarom zou je kiezen voor een wandtegel?

    Een vloertegel kan op de wand en is ook nog eens sterker. Daar komt nog eens bij dat wandtegels niet per se goedkoper zijn dan vloertegels. Wat voor voordelen heeft een wandtegel dan nog ten opzichte van een vloertegel?

    Het grootste voordeel voor jou is dat het assortiment groter is. Bij wandtegels zie je meer kleine, decoratie-achtige tegeltjes of mozaïektegels. Daarnaast is het bij wandtegels mogelijk om deze te lijmen met pastalijm. Deze lijm is kant-en-klaar, dus je kunt (na voorstrijken) direct met lijmen beginnen. Wandtegels kun je wel plakken met pastalijm, omdat ze poreuzer zijn en dus het vocht van de pastalijm beter kunnen afvoeren. Hierdoor droogt de lijm wel goed uit.

    Conclusie

    Vloertegels kun je dus zowel op de vloer als aan de wand gebruiken. Hierbij moet je er wel op letten dat je de juiste lijm gebruikt. Dat is bij vloertegels altijd poederlijm. Wandtegels kun je niet gebruiken als vloertegel, omdat deze minder sterk zijn. Ze zijn minder sterk, omdat ze bestaan uit andere grondstoffen en minder lang worden gebakken.

    Ik hoop dat het nu duidelijk voor je is geworden welke tegel je waar kunt gebruiken. Mocht je hier nog vragen over hebben, laat het ons dan gerust weten!

    Productenvergelijker 0
    Openen