Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Tegels achter de houtkachel: Advies over hittebestendigheid en onderhoud

    Niels

    Geschreven door:  Niels Wiersma

    14 oktober 2024

    Bewerkt op: 14 oktober 2024 11:58

    Je wilt tegels achter je houtkachel, maar je twijfelt of ze hittebestendig genoeg zijn en hoe je ze het beste kunt onderhouden. Welke tegels en lijm zijn geschikt? En wat moet je doen tegen roet en as? In dit artikel geef ik je praktische tips, zodat je met een gerust hart kunt genieten van een stijlvolle, veilige achterwand. 

    Tegels achter de houtkachel: Advies over hittebestendigheid en onderhoud

    Ons serviceteam ontvangt dagelijks veel vragen. Soms werken we een vraag uitgebreid uit, zoals of je tegels achter een houtkachel kunt plaatsen. Heb je een vraag over sanitair of tegels? Aarzel niet om contact met ons op te nemen, we helpen je graag verder!

    Waarom tegels achter een houtkachel plaatsen?

    Als je de muur wilt beschermen tegen hitte en schade, kun je een wandplaat gebruiken, maar keramische tegels zijn ook een goede optie. Deze tegels bieden niet alleen bescherming, maar zijn er in diverse soorten en maten, zodat je altijd iets vindt dat bij je smaak en stijl past.

    Inspiratiefoto van tegels achter een houtkachel
    Inspiratiefoto van tegels achter een houtkachel

    Zijn tegels hittebestendig genoeg voor achter een houtkachel?

    Keramische tegels zijn over het algemeen goed hittebestendig, ook achter een houtkachel. De warmte van een houtkachel komt namelijk niet in de buurt van de temperaturen waarop keramische tegels worden gebakken. Toch zijn er enkele aandachtspunten. Wij adviseren bijvoorbeeld om vloertegels te gebruiken in plaats van wandtegels, omdat vloertegels op hogere temperaturen worden gebakken en daardoor beter bestand zijn tegen hitte. En natuurlijk speelt hier weer het bekende verhaal, vloertegels kunnen op de wand maar niet andersom.

    Hoewel wandtegels bestand zijn tegen hoge temperaturen, is de kleisamenstelling van deze tegels niet ontworpen voor zulke toepassingen. Als er nog vocht in de tegel zit en de warmte van de houtkachel dit opdroogt, kan er craquelé ontstaan. Dit zijn kleine haarscheurtjes in het oppervlak van de tegel die ontstaan door het uitdrogen van het vocht. De één vindt craquelé tegels mooi, dan anders vind het niks.

    Voorbeeld van een niet-craquelé tegel
    Voorbeeld van een craquelé tegel

    Verschil tussen een niet-craquelé tegel (links) en eencraquelé tegel (rechts).

    Welke afstand moet je aanhouden?

    De exacte afstand tussen de houtkachel en de tegels hangt af van het type kachel en de mate van isolatie. Als vuistregel adviseren wij voor tegels, die een niet-brandbaar materiaal zijn, een afstand van minstens 20 cm aan te houden. Als je daarentegen een brandbaar materiaal achter de kachel plaatst, is het verstandig om minimaal 40 cm afstand te bewaren. 

    Welke lijm en voeg heb je nodig?

    Gebruik bij het tegelen achter een houtkachel nooit pastalijm, maar kies altijd voor cementgebonden poederlijm met een hoog polymeergehalte. Hoe meer polymeer de lijm bevat, hoe beter, zoals bijvoorbeeld de Coba CTA120. Polymeer zorgt voor sterke verbindingen tussen verschillende materialen, zoals keramiek, en staat bekend om zijn goede thermische bestendigheid. Als je een ander merk wilt gebruiken, is dat natuurlijk prima, maar let er dan op dat de lijm ook een hoog polymeergehalte heeft.

    Voor het voegen van tegels achter een houtkachel raadt Coba de CGM300 aan, omdat deze voeg bestand is tegen de warmte. Niet alleen de tegel, lijm en voeg zijn belangrijk; ook de ondergrond speelt een grote rol. Gipsplaten raden wij sterk af, omdat ze niet hittebestendig zijn. Gebruik in plaats daarvan hittebestendige, cementgebonden platen om ervoor te zorgen dat de ondergrond de warmte van de kachel aankan.

    Hoe maak je de tegels en voegen schoon?

    Keramische tegels zijn een stuk makkelijker schoon te maken dan een gewone muur. Doordat keramiek een hoge dichtheid heeft, trekken roet en stof niet snel in de tegel. Geglazuurde tegels zijn zelfs nog eenvoudiger te reinigen, omdat het glazuurlaagje nauwelijks poreus is.

    Voor het schoonmaken gebruik je een zachte doek en een milde allesreiniger. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en schuursponsjes, omdat deze het tegelwerk en de voegen kunnen beschadigen.

    Lichte voegkleuren zijn minder aan te raden, omdat deze na verloop van tijd kunnen verkleuren. Om de voegen schoon te houden, kun je een voegenborstel gebruiken in combinatie met schoonmaakazijn. Wil je meer weten over het schoonmaken van voegen? Lees dan onze blog voor handige tips!

    Voeg die wordt schoongemaakt

    Conclusie

    Keramische tegels zijn een uitstekende keuze voor plaatsing achter een houtkachel, dankzij hun hittebestendigheid en onderhoudsgemak. Wel is het beter om vloertegels te gebruiken vanwege hun betere weerstand tegen hoge temperaturen en om een minimale afstand van 20 cm tot de kachel aan te houden. Gebruik altijd cementgebonden poederlijm met een hoog polymeergehalte en een hittebestendige voeg. Daarnaast zijn geglazuurde keramische tegels gemakkelijk schoon te houden, waardoor ze een praktische en stijlvolle oplossing zijn voor achter de houtkachel.

    Productenvergelijker 0
    Openen