Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, vanavond in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, vanavond in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Schimmel in de badkamer voorkomen en verwijderen

    Schimmel in de badkamer voorkomen en verwijderen

    De badkamer is bij uitstek een plek waar gemakkelijk schimmel kan ontstaan. Schimmel gedijt goed in vochtige en warme omgevingen. Je kunt je dus voorstellen dat schimmel gek is op badkamers! Maar hoe herken je schimmel en hoe kun je het voorkomen of verwijderen

    Schimmel in de badkamer 

    De kans is groot dat je wel eens schimmelplekken in je badkamer hebt aangetroffen. Schimmel is te herkennen aan zwarte puntjes op sauswerk of op kitranden en voegen. Het is in extremere gevallen ook mogelijk dat er een roze of oranje waas verschijnt. Schimmel kan ook zorgen voor een muffe, vieze geur

    Schimmel ziet er niet alleen vies uit, het is ook slecht voor je gezondheid. Zo kan het luchtwegklachten veroorzaken of deze verergeren. Wanneer je doucht, ontstaat er in korte tijd veel vocht in de badkamer. Bij te weinig ventilatie zal vocht zich op ieder oppervlak condenseren. Dat gebeurt vooral op relatief koude oppervlaktes als spiegels, ramen, plafonds en tegels. Wanneer een oppervlak langere tijd vochtig blijft, krijgen schimmelsporen de kans om zich te vermenigvuldigen. Het mag duidelijk zijn dat schimmel weghalen beter is dan het te laten zitten. 

    Voorkom schimmel in de badkamer door goed te ventileren

    Vocht moet zo snel mogelijk naar buiten worden afgevoerd om schimmelvorming te voorkomen. Een raam open zetten helpt, of zet een plafondventilator aan. Maak de ventilator regelmatig schoon voor een goede luchtdoorstroming. Wanneer deze mogelijkheden er niet zijn, dan is een ventilatierooster een uitkomst. Een vochtige badkamer kun je herkennen aan het volgende:

    • De vochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 70%. Dit kun je meten met een hygrometer;
    • Condens (vocht) op oppervlakten zoals ramen, muren of spiegels;
    • Een vieze, muffe lucht;
    • Roest op bijvoorbeeld een radiator;
    • Zwarte plekken (schimmels) op het plafond of op muren;
    • Loslatend verf of stucwerk.

    Schimmel in de badkamer voorkomen

    Voorkomen is beter dan genezen. Om schimmel te voorkomen, is het aan te raden om natte oppervlaktes, zoals bijvoorbeeld de douchewand, met een handdoek of een trekker af te nemen. Heb je een verwarming in de badkamer? Zet de verwarming dan aan voor het douchen. Dat zorgt ervoor dat de muren opwarmen en er minder condensatie plaatsvindt, waardoor er weer minder schimmelplekken ontstaan. Ook is het belangrijk dat er geen beschadigde voegen, kitranden en tegels in een badkamer aanwezig zijn. Daar kan namelijk vocht in trekken en vervolgens kan schimmel zich er dan op vastzetten. Vervang deze dus zo snel mogelijk.

    Let op met het openen van de badkamerdeur, als de badkamer vochtig is. Het vocht wordt daardoor snel afgevoerd en komt in andere ruimtes in het huis terecht, waardoor ook daar schimmel kan ontstaan. 

    Schimmel in de badkamer verwijderen

    Trek allereerst een paar handschoenen aan en draag een gezichtsmasker zodat je je beschermt tegen sporen van schimmel. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor schimmel, maar die zijn niet milieuvriendelijk. Probeer het daarom eerst met een warme sodaoplossing (zes gram soda op een liter water). Spoel daarna schoon met water. 

    Werkt dat niet, dan kun je het proberen met bleekmiddel (25 ml op een liter water). Dep met een spons op de schimmelplekken. Laat dit opdrogen zodat de schimmel verdwijnt. Dat zou niet langer dan een dag mogen duren.

    Werkt ook dat niet? Dan kun je een speciaal schimmelreinigingsmiddel gebruiken. Zorgt voor voldoende ventilatie terwijl je hiermee werkt, want het is een agressief goedje.

    Soms wint de schimmel

    Soms lukt het niet om de schimmel te verwijderen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij poreus materiaal als gipsplaten en plafondtegels. De schimmel is dan te diep doorgedrongen in het oppervlak en er zit niets anders op dan het materiaal te vervangen. 

    Bij semi-poreus materiaal zoals hout en beton kan ook schimmeldoordringing voorkomen, waarbij reinigen soms wel of soms niet kan, afhankelijk van de situatie. Bij niet-poreus materiaal, waarbij doorgaans alleen het oppervlak wordt aangetast door schimmel, is reinigen eenvoudiger. Nadat schimmel is verdwenen, kun je het oppervlak weer overschilderen met speciale anti-schimmelverf. Gebruik de tips uit dit artikel om schimmelvorming te voorkomen. Dat is niet alleen goed voor je badkamer, maar ook voor je gezondheid.  

    Lees hier ook hoe je de badkamer schoon moet maken.  

    Heb je zelf ook nog tips? Laat het gerust hieronder weten!

    Productenvergelijker 0
    Openen