Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, vanavond in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, vanavond in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Radiator in de badkamer: CV of elektrisch?

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    5 november 2024

    Bewerkt op: 5 november 2024 15:10

    Een warme badkamer is heerlijk, zeker op koude ochtenden. Maar wat is beter: een radiator die op de CV werkt, of een elektrische variant? Beide hebben hun voordelen, maar welke past het best bij jouw situatie? Laten we samen kijken naar de verschillen, zodat je straks met een gerust hart kunt genieten van een perfect verwarmde badkamer.

    Radiator in de badkamer: CV of elektrisch?

    Bij het kiezen van een radiator voor de badkamer stuiten veel mensen op de vraag: kies ik voor een elektrische radiator of een CV (watergedragen) radiator? Deze keuze kan lastig zijn, want beide opties hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel gaan we daarom specifiek in op de verschillen tussen een elektrische en een CV-radiator, met de badkamer als uitgangspunt. Voor andere, grotere ruimtes kunnen deze verschillen namelijk tot een heel andere uitkomst of voorkeur leiden.

    In een badkamer zijn de eisen aan verwarming vaak uniek: snel opwarmen, energie-efficiënt zijn en veilig werken in een vochtige omgeving. We behandelen de belangrijkste vragen en zorgen waarmee je rekening kunt houden bij je keuze voor de badkamer, zoals energieverbruik, installatiegemak, kosten en veiligheid. Zo krijg je een helder beeld van welke optie het beste past bij jouw situatie en voorkeuren.

    Bedieningsgemak van de radiator

    Het nadeel van een cv (watergedragen) radiator in een badkamer is dat deze niet op zichzelf te bedienen is. Een cv-radiator staat in een circuit in verbinding met alle cv radiatoren in een huis, die allemaal naar dezelfde thermostaat "luisteren". Als het in de woonkamer, de plaats waar de thermostaat vaak hangt, al de gewenste temperatuur heeft, dan kun je de verwarming van de badkamer niet zomaar hoger zetten, tenzij je de verwarming van het hele huis verhoogt.

    Met een elektrische radiator heb je veel meer vrijheid. Deze staat op zichzelf en kun je altijd los bedienen. Stel bijvoorbeeld een weekprogramma in, zodat je badkamer altijd lekker warm is wanneer je opstaat en als je weer naar bed gaat. Dit zijn vaak de momenten dat je in de badkamer bent. Sommige elektrische radiatoren hebben zelfs een WiFi-functionaliteit, zodat je de radiator op je smartphone kunt bedienen.

    Een elektrische radiator heeft zijn eigen "sturing"

    Hoofd- of bijverwarming

    Als je het hebt over het verwarmen van een woonkamer of zelfs een heel huis, dan is een cv-radiator geschikt als hoofdverwarming en is elektrische verwarming altijd bijverwarming. Volgens het bouwbesluit mag je zelfs niet je volledige huis elektrisch verwarmen.

    Voor de badkamer geldt dit echter niet. De badkamer is een veel kleinere ruimte en heeft daardoor minder warmteafgifte nodig. Een elektrische radiator kan in de badkamer prima geschikt zijn als hoofdverwarming. Het vermogen van een elektrische radiator is voldoende om een kleine ruimte zoals de badkamer snel op te warmen, waardoor deze zowel als hoofdverwarming als bijverwarming kan dienen, afhankelijk van de situatie.

    Welke radiator verwarmt de badkamer het snelst?

    Zoals ik in het hoofdstukje over bedieningsgemak al heb genoemd, is een elektrische radiator eenvoudiger los te bedienen dan een cv-radiator. Daardoor zou je kunnen zeggen dat je met een elektrische radiator de badkamer sneller opgewarmd hebt. Een elektrische radiator zal de ruimte wellicht ook iets sneller opwarmen omdat de radiator zelf sneller is opgewarmd. Bij een watergedragen radiator moet eerst nog heet water door het circuit gepompt worden voordat de radiator warmte kan afgeven.

    Verder zal het uiteindelijke verschil in opwarmtijd van een badkamer tussen een elektrische en een cv-radiator te verwaarlozen zijn. Beide systemen zullen uiteindelijk de badkamer goed kunnen verwarmen, maar de snelheid waarmee dit gebeurt hangt af van factoren zoals de grootte van de ruimte en de kracht van de radiator zelf.

    Combinatie met vloerverwarming

    Beide types radiatorsystemen zijn prima geschikt in combinatie met vloerverwarming. In een badkamer wordt vaak elektrische vloerverwarming toegepast. Om die reden passen wij ook automatisch een elektrische radiator toe. De combinatie van elektrische vloerverwarming en een elektrische radiator zorgt voor een zeer flexibele en efficiënte oplossing, vooral omdat beide systemen onafhankelijk van de centrale verwarming werken. Hierdoor kun je de badkamer altijd optimaal verwarmen, precies wanneer je het nodig hebt.

    Een cv-radiator kan uiteraard ook gecombineerd worden met vloerverwarming, maar dit vraagt vaak meer afstemming, omdat beide verwarmingsbronnen dan afhankelijk zijn van de centrale verwarmingsketel.

    Het gebruik in vochtige ruimtes

    Hoewel radiatoren (zowel elektrisch als cv) prima geschikt zijn in een ruimte zoals de badkamer, kunnen ze niet goed tegen vocht. Zoals ik in mijn artikel over het "drogen van handdoeken in de badkamer" al vertel, mag een radiator niet in aanraking komen met water. Radiatoren zijn gemaakt van staal of aluminium en, hoewel ze beschermd zijn met een poeder-epoxylaag, kan er toch corrosievorming ontstaan wanneer ze nat worden. Water en metalen radiatoren zijn simpelweg geen goede combinatie als je de levensduur van je radiator wilt verlengen.

    Het verschil tussen cv en elektrisch op dit onderwerp is er dan ook niet echt. Je hebt natuurlijk wel nog de elektrische aansluiting / wandcontactdoos die veilig moet worden aangesloten. Daarvoor verwijs ik je graag naar mijn artikel over "stopcontacten in de badkamer: veiligheid en praktische tips".

    Verschil in verbruik (kosten)

    Om hier een eenduidig antwoord op te geven is lastig. Dat hangt af van veel factoren. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is elektrisch verwarmen vaak voordeliger, gezien je je eigen opgewekte energie kan verbruiken. Is jouw cv-radiator aangesloten op het centrale verwarmingsnetwerk en slaat deze ook aan wanneer je bijvoorbeeld in de woonkamer zit? Dan kan een elektrische radiator voordeliger zijn omdat je deze enkel gebruikt op momenten dat je ook daadwerkelijk in de badkamer bent. Dan hoef je niet het hele verwarmingscircuit aan te zetten.

    Heb jij geen zonnepanelen en kun je de verwarming in de badkamer slim regelen op enkel de momenten wanneer je gebruik maakt van de badkamer? Dan kan een cv-radiator een voordelige keuze zijn. Bekijk dan goed de actuele tarieven en je verbruik.

    Installatiegemak

    Een radiator is vrij eenvoudig op te hangen aan de montagepunten. Dat is voor zowel cv- als elektrische radiatoren geen probleem en kan snel worden gedaan. Bij een cv-radiator moet je echter rekening houden met de aanvoer- en retourleidingen, wat de installatie wat lastiger kan maken. Deze leidingen moeten worden aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem, wat vaak betekent dat je een professional nodig hebt om het goed te doen.

    Bij een elektrische radiator heb je enkel een stopcontact nodig, waardoor de installatie eenvoudiger is. In veel gevallen kun je dit zelf doen, zolang je ervoor zorgt dat de aansluiting veilig is en voldoet aan de voorschriften voor gebruik in een vochtige ruimte zoals de badkamer. Dit maakt de elektrische radiator een aantrekkelijke optie voor doe-het-zelvers die op zoek zijn naar een snelle en gemakkelijke oplossing.

    Voorbeeld van een elektrische radiator in een badkamer opstelling

    Conclusie: elektrische of CV radiator in de badkamer?

    In de huidige energietransitie, waarin we streven naar minder gasverbruik en meer gebruik van duurzaam opgewekte elektriciteit, zijn we in de meeste gevallen geneigd om een elektrische radiator te adviseren. Elektriciteit kan steeds vaker duurzaam worden opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen, terwijl gas steeds schaarser en duurder wordt.

    Het grootste voordeel van een elektrische radiator is het gebruiksgemak en de flexibiliteit. Je kunt de radiator los bedienen, onafhankelijk van de rest van het huis. Dit is vooral handig in de badkamer, waar je op specifieke momenten behoefte hebt aan warmte, bijvoorbeeld 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Elektrische radiatoren bieden je de mogelijkheid om exact op die momenten de temperatuur te regelen, zonder dat je afhankelijk bent van de centrale verwarming.

    Toch blijft een cv-radiator een goede optie als je al een goed functionerend centraal verwarmingssysteem hebt en geen extra aanpassingen wilt doen. Cv-radiatoren kunnen de badkamer efficiënt en langdurig verwarmen, vooral in combinatie met een slimme thermostaat.

    Vragen of advies

    Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom. We helpen je graag verder met de keuze van jouw radiator.

    Productenvergelijker 0
    Openen