Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Ontdek het beste materiaal voor jouw douchebak: alle opties op een rij

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    1 oktober 2024

    Bewerkt op: 1 oktober 2024 07:47

    Het kiezen van het juiste materiaal voor je douchebak kan lastig zijn. Met zoveel opties, van acryl tot solid surface, is het moeilijk te weten wat het beste bij jouw badkamer past. Ik help je de belangrijkste voor- en nadelen van elk materiaal te ontdekken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en straks geniet van een douche die perfect aansluit bij jouw wensen.

    Ontdek het beste materiaal voor jouw douchebak: alle opties op een rij

    Bij het kiezen van een douchebak zijn er diverse materiaalsoorten beschikbaar, elk met unieke eigenschappen. Hoewel de markt een breed scala aan opties biedt, komt het voor ongeveer 95% van de gevallen neer op drie veelgebruikte materialen:

    • Acryl
    • Composiet (verzamelnaam)
    • Solid Surface

    Ik ga alle materialen beoordelen op onderstaande onderwerpen:

    • Krasbestendigheid
    • Gewicht & installatie
    • Antislip
    • Vormvrijheid
    • Prijzen
    • Herstelbaarheid
    • Onderhoud en schoonmaken

    Acryl

    Acryl (kunststof) is de meest verkochte materiaalsoort van douchebakken. Het is een populaire materiaalsoort vanwege zijn lichte gewicht, warme gevoel en betaalbaarheid. Het is eenvoudig schoon te maken en verkrijgbaar in veel verschillende stijlen.

    Krasbestendigheid

    Een acryl douchebak is gevoelig voor krassen en niet krasbestendig. Dit betekent dat je voorzichtig moet zijn met scherpe voorwerpen zoals metalen douchekoppen of schoonmaakgereedschap. Zelfs zware druk van vallende voorwerpen kan krassen veroorzaken, wat de levensduur en het uiterlijk van de douchebak kan beïnvloeden. Het gebruik van zachte doeken en milde schoonmaakmiddelen wordt aanbevolen om schade te beperken.

    Gewicht & installatie

    Acryl douchebakken behoren tot de lichtste opties op de markt, wat de installatie vergemakkelijkt. Echter, omdat ze hol zijn aan de onderkant, vereisen ze vaak extra ondersteuning, zoals douchebakpoten of een stevig frame, om doorbuigen te voorkomen. Dit moet zorgvuldig worden gedaan om stabiliteit te waarborgen en de levensduur van de douchebak te verlengen.

    Antislip

    Acryl douchebakken hebben over het algemeen een glad oppervlak, wat het risico op uitglijden kan vergroten, vooral in natte omstandigheden. Voor meer veiligheid kun je kiezen voor modellen met een speciale structuur, zoals de Riho Basel Slate, die is uitgerust met een leisteenstructuur voor extra grip en antislip eigenschappen.

    Vormvrijheid

    Acryl douchebakken bieden beperkte vormvrijheid, omdat ze niet op maat te zagen zijn. Dit maakt ze minder geschikt voor badkamers met onregelmatige vormen of lastige hoeken waar kleine aanpassingen aan de douchebak nodig zijn. Voor maatwerkoplossingen zijn andere materialen, zoals solid surface, beter geschikt.

    Prijzen

    Acryl is een van de meest betaalbare materialen voor douchebakken. Dit maakt het een populaire keuze voor wie een functionele oplossing zoekt binnen een kleiner budget. Hoewel acryl minder duurzaam is dan sommige andere materialen, biedt het een goede prijs-kwaliteitverhouding voor basisbehoeften.

    Herstelbaarheid

    Eenmaal beschadigd, zijn krassen op een acryl douchebak lastig zelf te herstellen. Kleine krasjes kunnen soms worden weggepolijst, maar diepere beschadigingen vereisen vaak professionele reparatie. Dit maakt acryl minder aantrekkelijk voor gebruikers die een langdurig, krasvrij oppervlak wensen.

    Onderhoud en schoonmaken

    Dankzij het gladde en niet-poreuze oppervlak zijn acryl douchebakken eenvoudig schoon te maken. Regelmatig schoonmaken met een zachte doek en milde schoonmaakmiddelen is voldoende om ze in goede staat te houden. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen en dof kunnen maken.

    Composiet

    Composiet is een verzamelnaam voor benamingen zoals mineraalmarmer, kunstmarmer of steenhars. het komt in alle gevallen neer dat het gemaakt is van een mix van harsen en mineralen.

    Krasbestendigheid

    Een composiet douchebak is van nature zeer krasbestendig. Dit komt door de combinatie van harsen en natuurlijke mineralen die zorgen voor een harde, robuuste structuur. Hierdoor is een composiet douchebak beter bestand tegen dagelijks gebruik en voorkomt het snel krassen of beschadigingen, wat bij zachtere materialen zoals acryl sneller kan gebeuren. Toch blijft voorzichtigheid geboden om schade te voorkomen.

    Gewicht & installatie

    Composiet douchebakken zijn relatief zwaar, vooral bij grotere maten. Het is belangrijk om tijdens de installatie altijd met twee personen te werken om letsel te voorkomen en de bak veilig op zijn plaats te krijgen.

    Antislip

    Hoewel sommige composiet douchebakken een gladder oppervlak hebben, zijn er steeds meer modellen met een steenstructuur voor extra antislip. Deze textuur helpt om uitglijden te voorkomen, vooral in natte omstandigheden.

    Vormvrijheid

    Composiet douchebakken bieden vaak veel vormvrijheid, en veel modellen kunnen eenvoudig op maat worden gezaagd. Dit is ideaal voor douches met afwijkende vormen of afmetingen. Echter, niet alle composietbakken zijn hiervoor geschikt, dus controleer goed of het door jou gekozen model aanpasbaar is.

    Prijzen

    Composiet douchebakken zijn over het algemeen duurder dan een acryl variant, maar nog steeds betaalbaarder dan de duurdere Solid Surface modellen. De prijs weerspiegelt de hogere duurzaamheid en esthetische kwaliteit van composiet. Het biedt een uitstekende middenweg tussen luxe en betaalbaarheid, wat het een populaire keuze maakt voor wie op zoek is naar een duurzame en stijlvolle douchebak.

    Herstelbaarheid

    Net als bij acryl is composiet lastig te repareren wanneer er schade ontstaat, zoals diepe krassen of barsten. Omdat composiet vaak een toplaag heeft, kan schade moeilijk onzichtbaar worden gerepareerd zonder dat het esthetische verschil zichtbaar blijft. Dit maakt het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de douchebak om schade te voorkomen.

    Onderhoud en schoonmaken

    Composiet douchebakken zijn eenvoudig schoon te maken en vereisen weinig onderhoud. Dankzij de niet-poreuze structuur kunnen vuil en kalk zich niet gemakkelijk hechten aan het oppervlak. Regelmatig schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel is voldoende om de douchebak in topconditie te houden.

    Solid Surface

    Solid Surface betekent letterlijk: 'duurzaam oppervlaktemateriaal' en is een composiet/steensoort wat glad van structuur is en aangenaam aanvoelt. Het is een compact samengesteld materiaal van mineralen en harsen en kent een hoge mate van bestendigheid. Je hoort het goed, Solid Surface is dus inderdaad ook een vorm van composiet, maar de rede dat we hem los noemen is dat het altijd een door-en-door en homogeen materiaal is. Dit maakt hem uniek.

    Krasbestendigheid

    Solid Surface douchebakken staan bekend om hun krasbestendigheid. Hoewel het oppervlak bestand is tegen lichte beschadigingen in het dagelijks gebruik, kunnen diepe krassen na verloop van tijd ontstaan, vooral bij intensief gebruik. Het voordeel van Solid Surface is dat eventuele krassen eenvoudig weggewerkt kunnen worden door het oppervlak te schuren, waardoor het er weer als nieuw uitziet.

    Gewicht & installatie

    Solid Surface douchebakken zijn vaak zwaarder dan die van andere materialen, vooral de grotere modellen. Dit betekent dat je bij de installatie meestal hulp nodig hebt om de bak veilig te plaatsen. Het is aan te raden om de installatie met twee personen uit te voeren om beschadiging van de bak of de vloer te voorkomen.

    Antislip

    Het gladde en zachte oppervlak van Solid Surface ziet er prachtig uit, maar kan bij natte omstandigheden glad aanvoelen, wat het risico op uitglijden verhoogt.

    Vormvrijheid

    Een groot voordeel van Solid Surface is de flexibiliteit in vormgeving. De douchebakken kunnen eenvoudig op maat worden gezaagd en aangepast aan de specifieke afmetingen van jouw badkamer of douchehoek. Dit maakt Solid Surface zeer geschikt voor maatwerkoplossingen en inloopdouches met unieke vormen of afmetingen.

    Prijzen

    Solid Surface douchebakken zijn over het algemeen duurder dan modellen van andere materialen zoals acryl of composiet. De hogere prijs weerspiegelt echter de kwaliteit: je krijgt een door-en-door product dat duurzaam, krasbestendig en esthetisch aantrekkelijk is. Voor wie op zoek is naar een langdurige en luxe oplossing, is Solid Surface een waardevolle investering.

    Herstelbaarheid

    Een groot voordeel van Solid Surface is dat het eenvoudig te herstellen is bij beschadigingen. Doordat het materiaal door-en-door hetzelfde is, kun je krassen of kleine beschadigingen eenvoudig wegschuren zonder kleur- of materiaalverschil. Dit zorgt ervoor dat je douchebak er zelfs na jaren van gebruik nog als nieuw kan uitzien.

    Onderhoud en schoonmaken

    Solid Surface douchebakken zijn onderhoudsvriendelijk en eenvoudig schoon te maken. Het niet-poreuze oppervlak voorkomt dat vuil en vocht binnendringen, wat schimmelvorming tegengaat. Voor dagelijks onderhoud zijn een vochtige doek en milde schoonmaakmiddelen voldoende om de bak hygiënisch en in goede staat te houden.

    Conclusie

    Acryl is de beste keuze voor wie een beperkt budget heeft. Het is licht, eenvoudig te installeren, en betaalbaar, maar minder duurzaam en gevoelig voor krassen. Solid Surface is het meest hoogwaardige en praktische materiaal. Het is krasbestendig, eenvoudig te herstellen en biedt een naadloze, luxe uitstraling, maar komt met een hoger prijskaartje. Als Solid Surface boven budget is, dan biedt composiet (zoals kunstmarmer of mineraalmarmer) een uitstekend alternatief. Het is duurzamer dan acryl, biedt veel vormvrijheid, en is meestal iets goedkoper dan Solid Surface.

    Vragen of opmerkingen?

    Heb je nog vragen of opmerkingen over de verschillende materialen van douchebakken of andere producten? Neem gerust contact met ons op! Ons team staat klaar om je te helpen en al je vragen te beantwoorden. Je bent ook altijd van harte welkom in onze showroom, waar we je persoonlijk kunnen adviseren en onze producten van dichtbij kunt bekijken.

    Productenvergelijker 0
    Openen