Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, maandag in huis* 5575 klanten geven ons een 9 30 dagen bedenktijd Becom Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5575 klanten geven ons een 9

    Voor besteld, maandag in huis

    5575 klanten geven ons een 9

    Becom Gecertificeerde webwinkel

    Materialen voor onderkasten van badkamermeubels: voor- en nadelen

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    15 oktober 2024

    Bewerkt op: 15 oktober 2024 10:09

    Bij het kiezen van een badkamermeubel speelt het materiaal van de onderkast een belangrijke rol. Maar hoe weet je welk materiaal het beste is voor jouw situatie? Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, of het nu massief hout, MDF, spaanplaat of houtfineer betreft. Laten we de verschillende materialen samen doorlopen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw badkamer.

    Materialen voor onderkasten van badkamermeubels: voor- en nadelen

    Disclaimer

    De informatie die in dit artikel wordt vermeld, is gebaseerd op de meest gangbare materialen die voor ongeveer 95% gebruikt worden voor onderkasten van badkamermeubels. Hoewel er andere materialen beschikbaar zijn, richt dit artikel zich op de materialen die wij in ons badkamermeubel assortiment aanbieden. Dit betreft de merken INK, Proline, Brauer, Basic Line en Mondiaz.

    Dit artikel is zorgvuldig samengesteld op basis van onze ervaringen en in samenwerking met onze leveranciers. Houd er wel rekening mee dat andere fabrikanten mogelijk gebruikmaken van andere materialen of technieken die hier niet zijn beschreven.

    TIP: Ben je ook benieuwd naar het beste materiaal voor je wastafel? Bekijk dan mijn artikel over de verschillende materiaalsoorten van wastafels voor jouw badkamermeubel.

    Te beoordelen eigenschappen

    Bij het kiezen van het juiste materiaal voor de onderkasten van je badkamermeubel zijn er meerdere belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het materiaal heeft niet alleen invloed op de uitstraling van je badkamer, maar ook op de functionaliteit en duurzaamheid van het meubel. Om je te helpen een goede keuze te maken, bekijken we vijf belangrijke eigenschappen:

    • Design
    • Vochtbestendigheid
    • Onderhoud en schoonmaken
    • Reparatiemogelijkheden
    • Prijzen

    MDF

    MDF (Medium Density Fibreboard) is een veelgebruikt materiaal voor badkamermeubels vanwege de voordelen op het gebied van design en afwerking. MDF bestaat uit samengeperste houtvezels zonder knoesten of nerven, wat zorgt voor een glad oppervlak. Dit maakt het bijzonder geschikt voor een strakke afwerking, zoals schilderen of lakken, wat zorgt voor een nette en egale uitstraling.

    Design

    Badkameronderkasten gemaakt van MDF worden vaak gebruikt voor hoogglans en mat gelakte afwerkingen. Bij merken als INK, Proline en Brauer wordt MDF vaak gebruikt voor onderkasten in effen kleuren zoals hoogglans wit, mat wit of mat zwart. MDF kan gemakkelijk in verschillende vormen worden gefreesd en gesneden, waardoor het ideaal is voor strakke, moderne ontwerpen. Dit maakt het perfect voor een eigentijdse badkamerstijl waar minimalisme en strakke lijnen centraal staan.

    Vochtbestendigheid

    MDF en vocht zijn van nature geen goede combinatie. Echter, wanneer MDF behandeld wordt met een vochtbestendige coating of lak, is het geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Het blijft belangrijk dat MDF goed afgewerkt en onderhouden wordt om vochtproblemen te voorkomen. Een goed behandeld MDF-meubel kan minder gevoelig zijn voor kromtrekken of barsten, wat voordelig is in een vochtige omgeving. Het is echter essentieel om te voorkomen dat water langdurig op het oppervlak blijft staan, want dan kan het materiaal gaan opzwellen.

    Goed om te weten: al onze badkamermeubels van MDF worden standaard voorzien van goed behandelde lak.

    Onderhoud en schoonmaken

    Om je MDF badmeubelset in goede staat te houden, is regelmatig onderhoud nodig. Gebruik geen schurende, zuurhoudende of oplosmiddelhoudende schoonmaakmiddelen, omdat deze de afwerking kunnen beschadigen. Wordt het meubel nat, droog het dan zo snel mogelijk. Laat het oppervlak nooit lang vochtig of nat blijven. Ook gemorste chemicaliën zoals ontkalkingsmiddelen, nagellakremover of haarkleurmiddelen moeten direct worden verwijderd om blijvende schade te voorkomen. Krassen op gelakte oppervlakken zijn gevoeliger voor vocht, dus wees extra voorzichtig om opzwelling te voorkomen.

    Reparatiemogelijkheden

    Diepe krassen in MDF, bijvoorbeeld veroorzaakt door een harde botsing met een scherp voorwerp, zijn niet eenvoudig te herstellen met standaard schoonmaakmiddelen. Kleine beschadigingen, zoals oppervlakkige krassen of slijtage, kunnen echter worden bijgewerkt met een lakstift. Bij merken zoals INK en Proline zijn lakstiften verkrijgbaar in dezelfde kleuren als de badkamermeubels. Deze stiften zijn perfect voor het dekkend inkleuren van beschadigde hoeken, randen, groeven of lasnaden.

    Prijzen

    Badkamermeubels van MDF zijn vaak gunstiger geprijsd dan meubels van houtfineer of massief hout, zoals eiken. Dit maakt MDF een aantrekkelijke optie voor mensen die een strak en modern design willen zonder de kosten van duurdere materialen. MDF biedt daarmee een goede balans tussen betaalbaarheid en esthetiek, vooral als het goed behandeld wordt voor gebruik in een vochtige omgeving zoals de badkamer.

    MDF (mat wit)

    MDF (mat wit)

    MDF mat beton groen

    MDF mat beton groen

    MDF mat zwart

    MDF mat zwart

    Melamine / MFC

    Melamine, door sommige fabrikanten ook wel MFC genoemd, is een veelgebruikt materiaal voor het maken van onderkasten met een houtlook, ook wel houtdecor genoemd. Het houtdecor wordt aangebracht op spaanderplaat en voorzien van een dunne laag melaminehars in een houtmotief. Deze afwerking kan zowel glanzend als mat zijn, afhankelijk van de gewenste uitstraling. Het melaminehars wordt door hitte en druk op de spaanderplaat aangebracht, waardoor de coating stevig hecht en een duurzame toplaag vormt.

    Design

    Melamine is hét materiaal voor het creëren van een badkamermeubel met een houtlook. Er zijn veel prints en kleuren beschikbaar, van lichte eiken tot donker noten, waarmee je eenvoudig een natuurlijke en warme sfeer in de badkamer kunt creëren. Bij kwalitatief hoogwaardige merken, zoals INK en Brauer, is de houtlook vaak nauwelijks te onderscheiden van echt hout. Dit biedt veel esthetische mogelijkheden zonder de hogere kosten van massief hout of fineer. Er is echter een duidelijk verschil in de houtlook tussen meubels van bouwmarkten en die van merken uit het hogere segment, waar de afwerking veel realistischer en luxer oogt.

    Vochtbestendigheid

    Melamine onderkasten zijn kras- en stootvast, wat ze ideaal maakt voor dagelijks gebruik in de badkamer. Ze zijn ook goed bestand tegen vocht, mits de badkamer goed geventileerd wordt en de kasten direct worden gedroogd wanneer ze nat worden. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met beschadigingen. Krassen of scheuren in het melamineoppervlak kunnen de vochtbestendigheid verminderen, waardoor er kans is op opzwelling van de onderliggende spaanderplaat.

    Onderhoud en schoonmaken

    Voor het onderhouden van melamine onderkasten is het belangrijk om het oppervlak na elke schoonmaakbeurt goed te drogen. Gebruik zachte, niet-schurende schoonmaakmiddelen en vermijd agressieve, zuurhoudende of oplosmiddelhoudende producten die de afwerking kunnen aantasten. Mocht het meubel nat worden, droog het dan onmiddellijk af om vochtophoping te voorkomen. Laat het oppervlak nooit langdurig vochtig of nat, want dat kan op termijn schade veroorzaken aan de kast. Gemorste chemicaliën, zoals ontkalkingsmiddelen, nagellakremover of haarkleuring, moeten zo snel mogelijk verwijderd worden om permanente schade te voorkomen.

    Reparatiemogelijkheden

    Beschadigingen aan melamine of MFC zijn moeilijk tot niet te herstellen. Krassen, deuken of scheuren in de melaminehars kunnen niet eenvoudig worden bijgewerkt zoals bij massief hout of fineer. Hierdoor is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met melamine meubels en beschadigingen te voorkomen, omdat reparatiemogelijkheden beperkt zijn.

    Prijzen

    Badkamermeubels gemaakt van melamine zijn over het algemeen betaalbaarder dan meubels van houtfineer of massief eiken. Dit maakt melamine een aantrekkelijke optie voor mensen die de uitstraling van hout willen, zonder het bijbehorende prijskaartje. Melamine biedt een goede balans tussen prijs, design en functionaliteit, vooral voor wie op zoek is naar een praktisch en stijlvol badkamermeubel binnen een budget.

    Melamine (zuiver eiken)

    Melamine (zuiver eiken)

    Melamine (ivoor eiken)

    Melamine (ivoor eiken)

    Melamine (koper eiken)

    Melamine (koper eiken)

    Houtfineer

    Laten we bij het begin beginnen: wat is fineer precies? Het woord ‘fineren’ komt oorspronkelijk van het Franse woord ‘fournir’, wat ‘voorzien van’ betekent. Sinds de middeleeuwen staat ‘fineren’ bij ons dan ook voor het voorzien van een laag hout. In de wereld van meubels verwijst fineer tegenwoordig naar een dunne laag echt hout die wordt aangebracht op een onderlaag van MDF. Bij badkamermeubels is dit fineer vaak een laag eikenhout, wat het meubel een natuurlijke, authentieke uitstraling geeft.

    Design

    Het grootste voordeel van houtfineer is dat je de echte uitstraling en charme van massief hout krijgt. Bovendien kun je ook genieten van de natuurlijke geur van echt hout. In tegenstelling tot massief hout heeft houtfineer geen noesten, scheuren of nerven. Dit kan voor sommigen een pluspunt zijn, omdat het zorgt voor een strakke en egale look. Voor anderen kunnen juist de unieke oneffenheden van massief hout aantrekkelijker zijn. Houtfineer biedt dus een natuurlijke uitstraling zonder de ruwe elementen van massief hout, wat voor veel mensen een aantrekkelijke middenweg is.

    Vochtbestendigheid

    Hout heeft van nature een open structuur en neemt daardoor gemakkelijk vocht op. Om dit te voorkomen, wordt houtfineer altijd voorzien van een beschermende vernis of een 2-componentenlak. Dit maakt het oppervlak waterdicht en bestand tegen vocht. Afhankelijk van de fabrikant of de gekozen kleur kunnen de afwerkingslagen verschillen, maar de bescherming tegen vocht blijft essentieel. Doordat het houtfineer op een MDF-plaat is verlijmd, is er nauwelijks sprake van het werken of kromtrekken van het materiaal. Net als bij andere meubels, blijft goede ventilatie belangrijk, en het is aan te raden het oppervlak altijd droog te maken wanneer het nat wordt.

    Onderhoud en schoonmaken

    Houtfineer moet met zorg worden onderhouden om lang mooi te blijven. Gebruik een zachte, droge doek om het oppervlak af te nemen, en vermijd het gebruik van schurende of scherpe voorwerpen. Gebruik geen schurende, zuurhoudende of oplosmiddelhoudende schoonmaakmiddelen, aangezien deze de afwerking kunnen beschadigen.

    Als het hout langdurig in contact komt met water, kunnen er witte plekken ontstaan doordat het vocht in het hout trekt en het hout "open" komt te staan. Gemorste chemicaliën zoals nagellakremover, haarkleurmiddelen of ontkalkingsmiddelen moeten ook direct worden verwijderd om blijvende schade te voorkomen. Krassen of beschadigingen op gefineerde oppervlakken kunnen de waterbestendigheid verminderen, dus het is belangrijk voorzichtig te zijn.

    Reparatiemogelijkheden

    Krassen en vlekken op houtfineer moeten snel worden aangepakt om verdere schade te voorkomen. Gelakte en gefineerde oppervlakken verouderen van nature, en na verloop van tijd kan de kleur van het fineer enigszins veranderen. Dit is een normaal proces, maar kan worden versneld door blootstelling aan UV-straling, zoals direct zonlicht. Daarom is het verstandig om te voorkomen dat het meubel continu aan zonlicht wordt blootgesteld. Hoewel kleine beschadigingen soms kunnen worden gerepareerd, is houtfineer gevoeliger voor onherstelbare schade dan massief hout.

    Prijzen

    Qua prijs valt houtfineer tussen houtlook (zoals melamine) en massief hout, zoals eiken, in. Het biedt een natuurlijke uitstraling en echte houten textuur voor een lagere prijs dan massief hout, maar is over het algemeen duurder dan houtlook materialen zoals melamine. Dit maakt houtfineer een goede keuze voor mensen die de luxe van echt hout willen, zonder het hogere prijskaartje van massief eikenhout.

    Houtfineer (ash grey)

    Houtfineer (ash grey)

    Houtfineer (natur)

    Houtfineer (chocolate)

    Massief hout (eiken)

    Bij massief houten onderkasten wordt de volledige onderkast gemaakt van echt hout, meestal eiken. Dit betekent dat je te maken hebt met een natuurproduct, wat bijdraagt aan de unieke uitstraling van elk meubel. Massief hout straalt authenticiteit en kwaliteit uit, wat het een populaire keuze maakt voor badkamermeubels

    Design

    Het grootste voordeel van massief hout is dat je de echte uitstraling en de geur van hout in je badkamer haalt. Bij massieve houten onderkasten worden de kasten volledig gemaakt van houten planken, inclusief natuurlijke kenmerken zoals noesten, nerven en soms zelfs scheuren. Dit zorgt ervoor dat elk meubel uniek is, aangezien geen enkele boom hetzelfde is. Het gebruik van massief eiken zorgt voor een warme, natuurlijke look die perfect past in verschillende interieurstijlen, van landelijk tot modern.

    Vochtbestendigheid

    Hout heeft van nature een open structuur en kan daardoor makkelijk vocht opnemen. Daarom wordt massief hout, zoals eiken, altijd behandeld met een beschermende 2-componenten olie. Dit maakt het oppervlak waterdicht en beschermt het tegen vocht, wat essentieel is in een badkameromgeving. Het type olie of de kleur van de afwerking kan per fabrikant verschillen, maar de bescherming blijft hetzelfde: het houdt het hout in goede staat en voorkomt dat vocht doordringt in de vezels.

    Tip om kromtrekken te voorkomen:

    Om kromtrekken of scheuren van het hout te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met de luchtvochtigheid in de ruimte. Hout reageert op veranderingen in de luchtvochtigheid, dus probeer het vochtigheidsniveau rond de 60% te houden. Te droge lucht kan ervoor zorgen dat het hout krimpt en scheuren gaat vertonen. Zorg ook dat je badkamermeubel niet te dicht bij een warmtebron of in direct zonlicht staat, aangezien dit het droogproces van het hout kan versnellen en leiden tot scheuren en kromtrekken.

    Onderhoud en schoonmaken

    Hout vereist onderhoud. Massief houten onderkasten vereisen wat meer onderhoud dan meubels van andere materialen. Voor het schoonmaken is het belangrijk om een zachte, droge doek te gebruiken. Hardnekkig vuil kan verwijderd worden met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel, maar het oppervlak moet altijd direct na het schoonmaken goed worden gedroogd om te voorkomen dat vocht in het hout trekt. Gebruik geen schurende, zuurhoudende of oplosmiddelhoudende schoonmaakmiddelen, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

    Hout reageert op langdurig contact met water. Wanneer het oppervlak nat blijft, kunnen er witte plekken of kalkvlekken ontstaan doordat het vocht in het hout trekt en het ‘open’ komt te staan. Het is belangrijk om gemorste chemicaliën, zoals nagellakremover, haarkleurmiddelen of ontkalkingsmiddelen, meteen op te ruimen.

    Reparatiemogelijkheden

    Massief houten onderkasten bieden het voordeel dat krassen en vlekken vaak goed te herstellen zijn. Bij lichte beschadigingen kan het oppervlak opgeschuurd worden en voorzien van een nieuwe laag olie, zoals de populaire Rubio Monocoat Oil. Hiermee wordt het meubel niet alleen opgefrist, maar ook weer beschermd tegen vocht en vuil. Deze reparatiemethode zorgt ervoor dat massief hout zijn langdurige waarde behoudt, omdat het hersteld kan worden naar bijna nieuwe staat, in tegenstelling tot gefineerde of gelamineerde oppervlakken die moeilijk te repareren zijn.

    Prijzen

    Massief houten meubels, zoals die van eiken, bevinden zich in een hoger prijssegment dan houtdecor of houtfineer meubels. Dit hogere prijskaartje weerspiegelt de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. Je haalt met massief hout niet alleen een uniek en hoogwaardig natuurproduct in huis, maar ook een meubel dat, mits goed onderhouden, een leven lang mee kan gaan.

    Massief eiken (bianco)

    Massief eiken (bianco)

    Massief eiken (chocolate)

    Massief eiken (chocolate)

    Massief eiken (antique)

    Massief eiken (antique)

    Conclusie

    Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw wensen en gebruiksintensiteit. Of je nu kiest voor MDF, melamine, houtfineer of massief hout, het is belangrijk om zorgvuldig met het meubel om te gaan om de levensduur te verlengen. Alle materiaalsoorten zijn prima geschikt voor plaatsing in de badkamer. Algemene adviezen voor alle materialen:

    • Droog het materiaal altijd direct af als het nat wordt.
    • Wees voorzichtig met beschadigingen en vermijd contact met chemische middelen om de beschermlaag intact te houden.
    • Zorg voor goede ventilatie in de badkamer om vochtproblemen te voorkomen.

    Uiteindelijk komt de keuze voor het juiste materiaal neer op je budget en hoe belangrijk je design en materiaal vindt. Als je op zoek bent naar een betaalbare oplossing met een strak uiterlijk, dan is MDF of melamine een goede optie. Wil je echter de natuurlijke uitstraling, textuur en geur van echt hout, dan is massief eiken de juiste keuze voor jou. Hiermee haal je een echt natuurproduct in huis, met al zijn unieke kenmerken en charme. Houtfineer zit qua uitstraling en prijs tussen massief hout en melamine in en biedt een mooie middenweg voor wie de uitstraling van echt hout wil, maar tegen een lager budget.

    Vragen of advies

    Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd welk materiaal het beste bij jouw badkamer past, of heb je nog vragen over onze badkamermeubels? Wij helpen je graag verder! W staan voor je klaar om je te adviseren en al je vragen te beantwoorden.

    Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies. Wil je liever de materialen in het echt zien en voelen? Kom dan langs in onze showroom, waar we je graag rondleiden en alle mogelijkheden laten zien. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw nieuwe badkamermeubel!

    Productenvergelijker 0
    Openen